22. mars 2012

Pasjonsblomst

Den aller FINESTE potteplanten jeg vet om må være PASJONSBLOMST (Passifloraceae)
Den finnes i forskjellige farger og typer

 Sjekk ut denne skjønnheten!! Skal prøve å få tak i denne i løpet av sesongen!


Denne planten har jeg fått tak i! Den blomstrer nå for andre gang!!
Den er veldig lett å få til.
Sett den i et vindu med mye SOL og gi den rikelig med vann. Det er smart å knipe av de visne blomstene da er det lettere å få frem nye knopper!

Var nettopp på plantasjen og fant frø til denne. Har plantet dem for en uke siden, ingenting  har skjedd ennå! Holder dere oppdatert!
PASSIFLORACEAE: PASJONSBLOMSTFAMILIEN
Familie med 20 slekter og ca. 600 arter. De fleste artene finnes i tropiske og subtropiske strøk over hele verden. Mange er slyngplanter.


 SLEKTEN PASSIFLORA
   Over 400 arter som kommer fra Sør- Amerika, Afrika, Asia og Oseania. De fleste er slyng planter med klengeorganer som gjør at planten kan holde fast i andre planter. Bladene varierer i utseende og mange har nektarkjertler på stengelen eller bladkantene. Blomstene har et karakteristisk utseende med støvbærere og griffel som framtredende elementer. De fleste har spiselige frukter.

DYRKING 
Passiflora har vakre blomster, men de kan være vanskelige å få til å blomstre. Et knep er at man i stede for å støtte opp planten lar skuddene vokse opp til øvre kant av vinduet. Der lar man stenglene vokse vannrett, det vil resultere i blomster. Gjødsle regelmessig om sommeren, ikke gjødsel om vinteren. Om våren beskjæres planten og pottes om. Den skal stå nord-, øst- eller vestvendt, men mot nord blomstrer den ofte dårligere. Enkelte arter skal ha kjølig vinterhvile for å blomstre. 


VANNING
De trenger mye vann hele året og mister blad om de blir tørre.


FORMERING
Stiklinger tas om våren og settes i jord med undervarme. Enkelte arter kan bruke lang tid på å danne røtter.


SKADEDYR
Angripes lett av spinnmidd og bladlus.

 ANNET
Allerede i 1610 rapporterte en spansk misjonær om oppdagelsen av en overnaturlig plante som han mente tydelig viste til kristendommen. Den hadde bl.a. tolv kronblad, tallet på apostlene, griffelen hadde tre arr, som de tre naglene til Kristi kors, og fem støvbærere, som Jesu fem sår etter korsfestelsen, dertil strålekransen etter oppstandelsen. Den har vært dyrket i Sverige siden 1741.
PASSIFLORA CAERULEA
BLÅ PASJONSBLOMT
 En art fra Brasil og Argantina. Det er en rasktvoksende klatreplante. Bladene har 5-7 fliker- Den blomstrer om sommeren med store, hvite og blå blomster som sitter i bladhjørnene. Det finnes i dag flere sorter og hybrider i ulike farger. Plantene blomstrer villigere og bedre om de overvintrer kjølig.
 PASSIFLORA CITRINA
GUL PASJONSBLOMT
En art fra Honduras og Guatemala. Den har treflikede mørkegrønne og lodne blad. Blomstene er små og gule og sitter i bladhjørnene. Det er en villig art som ikke trenger spesielle tiltak for å blomstre.
 PASSIFLORA RACEMOSA
RØD PASJONSBLOMST
 En art fra Brasil. Det er en forvedet klatreplannte som ikke vokser like tatt og raskt som P. Caerulea (Blå pasjonsblomst) Bladene er grønne og læraktige med tre fliker. Blomstene sitter i klase og er opptil 12 cm i diameter De er knall røde med lilla og hvitt i midten. Unngå kraftig gjødsling, for det hemmer blomstringerm
 Kilde: Gyldendals store bok om potteplanter 2008
Bilder: Google
 Håper dette kan hjelpe deg til å få til en nydelig pasjonsblomst, hvis du ikke allerede har en bør du skaffe den en plante. Du kommer garantert til bli fornøyd.!




1 kommentar:

  1. Hei. Vet du om pasjonsblomst kan feste seg igjen dersom den har løsnet fra det den klatret på? Noen triks?

    SvarSlett